Hundpensionat

Det här inlägget handlar om hundpensionat, ett alternativ om man inte kan ha med sig sin hund på semestern eller om man inte har hundvakt. Min kompis Rose-Marie driver ett småskaligt hundpensionat på sin gård utanför Uppsala. Jag ställde några frågor till henne kring vad som kan vara bra att tänka på, så här svarade hon.

Kan alla hundar bo på hundpensionat?
”Min erfarenhet är att de hundar som kan ha svårt att anpassa sig till pensionat ofta är högenergi hundraser. De blir lätt stressade av att det är så mycket som händer andra hundar som går in och ut, då kan de gå upp i varv och börja skälla. Det är bra att vänja sin hund innan man lämnar bort den en längre period en slags ”inskolning”. Jag brukar föreslå att man först kommer på besök med hunden och lämnar den när man exempelvis åker och handlar, för att sedan göra en utvärdering. Om det gått helt utan problem så kan man lämna hunden över några nätter. Ibland behövs fler tillfällen och ibland släpper det efter 30 min. Jag tar för tillfället bara emot stamkunder och de känner igen sig, vet hur rutinerna och dagarna ser ut. Sånt är också viktigt att ha, fasta rutiner det ger trygghet för hunden! Att ha med egen filt eller bädd ger också en trygghet, något som luktar hemma…”

Vad tycker du att man ska fråga om man kontaktar ett hundpensionat för att försäkra sig om att de är seriösa?
”Jag tycker att man ska fråga om utevistelsen, hur ser det ut blandar man hundar eller finns det exempelvis småhundsgrupper? Tar man emot alla typer av hundar? Hur många och långa promenader får de varje dag, har de tillgång till rastgård? Hur gör de vid utfodring, så att jag vet att min hund får äta i lugn och ro. Och naturligtvis fråga om de är utbildade och har rätt tillstånd!”

Vad brukar de flesta hundpensionat ha för regler kring vaccinationer?
”Vaccinationer är viktiga för att inte smitta varandra! De flesta hundpensionat vill förutom grundvaccination mot Parvo, HCC och Valpsjuka att man vaccinerar mot kennelhosta en gång om året. Kennelhosta kan smitta ändå, men det blir oftast lindrigare och hunden klarar smittan bättre om den är vaccinerad.”

Vad ska man tänka på kring försäkring?
”Försäkring är viktig om din hund blir skadad eller sjuk. Om din hund biter eller skadar någon annans hund då måste ägaren själv stå för självrisken. Har pensionatets personal pågrund av oförsiktighet orsakat en situation där hunden blivit skadad står pensionatet för självrisken, detta bör finns med på det avtal som man ska skriva på innan man lämnar in sin hund.

Vad brukar det kosta att ha sin hund på hundpensionat?
”Allt ifrån 300 kr/dygn till 600 kr/dygn och uppåt. Jag vet att det finns så kallade ”lyxpensionat” där hunden bor inne hos personalen, de tar ca 900 kr/dygn men då tar man bara emot 2-3 hundar åt gången.”