Vet du vad en terapihund är?

Min härliga kompis Yvette som jag har lärt känna genom hundpsykologutbildningen har arbetat som terapihundsförare, tillsammans med sina Gordon Setter Molly. I somras gick Molly i pension, men om några veckor får Yvette hem en ny liten familjemedlem av rasen Borzoi. Målet är att han ska utbildas till terapihund. Jag har fått möjlighet att följa deras resa och kommer att skriva flera inlägg om dem här på bloggen, det ska bli väldigt spännande!

  

Jag ställde några frågor till Yvette, så här svarade hon:

Vad är en terapihund? 
”En terapihund kan arbeta inom många olika områden tex äldreboenden, barn och vuxenpsykiatrin, palliativ vård, demensvård och behandlingshem bara för att nämna några. Inom dessa områden kan man specialisera sig på allt från språkträning för strokepatienter till sjukgymnastik på äldreboenden, promenader inom socialpsykiatri eller minska ångest och oro inom psykiatrin. Man kan se hunden som ett komplement till den mer traditionella vården med läkemedel. Det ena ska inte utesluta det andra. Eftersom jag och Molly arbetat inom psykiatrin kan jag mest tala för det området. En hund kan innebära ett nytt och annorlunda sätt att nå fram, en hunds närvaro öppnar upp för samtal på ett mer otvunget spontant sätt, forskningen visar att hundar är bra på att minska ångest och oro genom att må bra hormonet oxytocin frigörs och därmed har man kunnat se minskning av vid-behovs-mediciner. Hunden kan på ett mer kravlöst sätt bidra till att lätta upp för stunden, bidra med glädje och  kärlek i en situation där livet annars känns tungt och svårt.”

Hur kom du på idén att utbilda Molly?
”När jag bodde i London för några år sedan föreslog instruktörerna på hundklubben där jag arbetade som assistent att Molly skulle passa att jobba med människor. I London finns inga terapihundsutbildningar utan allt arbete sker volontärt med ett enklare anlagsprov. Tanken växte sig starkare och när vi flyttade hem till Sverige ansökte vi till terapihundsutbildningen. Lite på vinst och förlust utan några egentliga förväntningar mer än att jag ville se om hon skulle klara av att gå igenom en utbildning.”

Vilka egenskaper behöver en terapihund ha? 
”Ett naturligt  intresse för människan, en inkännande hund som spontant söker kontakt med alla i rummet, en hund som är balanserad, trygg och orädd.”

Vad är det bästa med att arbeta som terapihundsförare? 
”Den starka känslan av att tillsammans med sin hund få träffa så många olika människor, ta del av livsöden och gå därifrån med känslan av att man faktiskt verkligen gör skillnad i andra människors liv.”

Tips till andra som vill utbilda sin hund? 
”Att tro på sig själv och sin hunds förmåga att göra skillnad. Att vara aktiv när man söker arbete och inte ge upp fast man får nej. Att öva redan under utbildningen på att sälja in sig som ett team, att enkelt kunna förklara varför just er kompetens ska tas tillvara på och kortfattat kunna förklara för andra vad en terapihundar gör – s.k. hisstal. Att vid val av arbetsområde fundera på både sin egen kompetens och tidigare erfarenheter och på vad hunden faktiskt passar för, alla hundar passar inte för alla typ av arbeten. Det kan vara stor skillnad på att arbeta med barn, äldre, inom sjukvård, psykiatri etc.  Att redan innan utbildningen fokusera mycket på miljöträning och att träna möten med många olika människor. Tex människor som har ett annorlunda rörelsemönster eller som tex låter annorlunda, människor som använder rullator, kryckor eller rullstol, sängliggande, små barn, stökiga högljudda tonåringar. Att besöka äldreboenden eller sjukhus där miljön kan kännas kaotisk eller där lukterna skiljer sig från det vanliga. Försök med andra ord få en hund som är stabil och pålitlig i alla situationer och som inte blir skrämd så lätt.”